Betydeligt potentiale for produktivitetsgevinster i den offentlige sektor

Publiseret 15-06-2013ProduktivitetskommissionenPressemeddelelse

I dag offentliggør Produktivitetskommissionen sin analyse Produktivitet i den offentlige sektor – hvor er problemerne? på et pressemøde, som afholdes på Folkemødet på Bornholm.

Analysen indeholder kommissionens første vurdering af, hvad det er, der skaber produktivitet i den offentlige sektor, og hvor barriererne for at høste gevinsterne ligger. Den helt korte version af vurderingen er, ifølge Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen, at fire forhold er de centrale: Tydelig ledelse, motiverede medarbejdere, klare resultatkrav og flere frihedsgrader i opgaveløsningen.

”Disse fire forhold udgør de grundlæggende præmisser for, at den offentlige sektor bevæger sig i den rigtige retning. Og der er helt klart noget at komme efter – altså et potentiale, der kan realiseres,” siger Peter Birch Sørensen.

Han peger dog samtidig på, at målet om produktivitetsforbedringer i den offentlige sektor er svært at indfri: ”Der ligger ikke guld på gaden og venter på at blive samlet op. Det vil kræve en stor indsats at høste blot en del af potentialet på kortere sigt. Men der er veje at gå. Alene ved at udbrede bedste praksis vil der formentlig være et potentiale for produktivitetsforbedring på mindst 10 pct. På langt sigt er potentialet endnu højere, da der også er mulighed for løbende innovation og forbedringer – selv i de enheder, der i dag er de mest effektive,” siger Peter Birch Sørensen.

 

Materiale

Forud for offentliggørelsen af analysen har Produktivitetskommissionen fået udarbejdet en række dokumenter, der yder bidrag til beskrivelse af produktiviteten i den offentlige sektor:

  • Produktivitet i den offentlige sektor – hvor er problemerne?
  • Baggrundsnotatet Kommunale serviceniveauer og produktivitet af KORA
  • Casesamlingen Innovation, effektiv ledelse og produktivitet i den offentlige sektor af Mandag Morgen
  • Baggrundsnotatet Udviklingen i styringen af den offentlige sektor af Carsten Greve og Niels Ejersbo
  • Baggrundsnotatet Arbejdsdelingen mellem politikere og embedsmænd af Jørgen Grønnegård Christensen
  • Baggrundsnotatet Styring af den offentlige sektor: Incitamenter, motivation og normer af Lotte Bøgh Andersen

 

Find publikationerne her

 

For yderligere oplysninger: 

Sekretariatschef Niels C. Beier

Tlf.: 50 77 56 81

Mail: ncb@produktivitetskommissionen.dk